Sport och välgörenhet

Det finns massor av människor som älskar sport och det finns mängder som gillar välgörenhet, vad passar då bättre än att förena de två? I Sverige har sport länge varit sammankopplat med välgörenhet och insamlande av pengar. Har du själv varit aktiv i en fotbollsklubb eller pingisorganisation? Då har du säkerligen kommit i kontakt med Bingolotto och andra typer av lotterier som samlar in pengar till både klubben och andra välgörande ändamål. Ett bra exempel är Sluta röka-loppet, där hundratals deltagare springer för att samla in pengar till cancerforskning. Pengarna samlas in med hjälp av en anmälningsavgift och loppet går av stapeln i Stockholm.

Även inom alternativa idrotter som e-sport finner man evenemang som samlar in pengar till välgörande ändamål. Den 23 juli till 1 augusti 2016 anordnas Europas största speedrunnerträff i Växjö. Pengarna som samlas in kommer att skänkas till Rädda Barnen, mer specifikt till deras arbete som genomförs i Etiopien. Detta event hoppas kunna samla in hela 1 miljon kronor och det kommer att sändas live på ett antal digitala plattformar. Sport samlar årligen in miljonbelopp åt välgörenhet på olika sätt, exempelvis genom uppvisningsmatcher eller genom att arrangera turneringar som sponsras av olika företag. Man kan också anordna försäljning eller helt enkelt be sina medlemmar om ett bidrag.

Sport skänker pengar

Sport gör att många organisationer får ett extra tillskott i kassan, även på okonventionella sätt. När fotbolls-VM anordnades i Brasilien år 2014 fick många i Fifas ledning dyra klockor från det brasilianska fotbollsförbundet. Detta var inte något som sågs med blida ögon av Fifas etiska kommitté. Man beslutade att inte påbörja en utredning om de 65 klockorna genast lämnades tillbaka. 48 klockor av märket Parmigiani Fleurier kom tillbaka och det beslutades om att sälja klockorna och skänka beloppet till välgörenhet. Totalt är klockorna värda uppemot 215 000 kronor och alla pengarna kommer gå till fotboll i Brasilien. Vad som hände med de sista 17 klockorna förtäljer inte historien.

Sport och välgörenhet skapar båda vinnare