Historia om motionslopp

I Sverige har trenden att springa ett motionslopp varit stor de senaste åren. Att springa en halvmara eller till och med ett vanligt maratonlopp är inte längre någonting som endast en liten klick elitmotionärer gör. Många städer har en lång historia av att varje år ordna sitt eget stadslopp och det brukar samtidigt vara en riktig folkfest i staden. En engagerad publik, ett band som spelar, samt en möjlighet för stadens näringsidkare att visa upp sina företag – detta brukar vara stående inslag vid ett motionslopp. De största loppen, sett till antalet tävlande, har en spännande historia och loppens karaktär skiljer sig åt. Göteborgsvarvet har exempelvis slogan ””Sveriges gladaste motionslopp””.

Göteborgsvarvets historia sträcker sig bakåt till år 1980, då 1800 anmälda löpare mätte sina krafter mellan Heden och Gamla Ullevi. Loppet fick en tuff start i 30-gradig sommarvärme, men göteborgarna hade fått smak på motionslopp och har arrangerat loppet varje år sedan dess. Loppet växte rekordsnabbt och redan år 1988 passerade man över 30 000 tävlande. Lagom till femtonårsjubiléet år 1995 fick Göteborgsvarvet SM-status och det året vann Åke ””Biten”” Eriksson och Sara Romé. Under åren har banans sträckning varierat och går för närvarande i mål på Slottsskogsvallen. Från under 2000 löpare vid loppens början till att ha blivit världens största halvmaraton – löpfesten är ett faktum.

Historia om maratonloppens början

År 2021 satsar Göteborg på att hålla sitt första maratonlopp, men i Stockholm har man arrangerat dessa lopp sedan 1979. Dock har maraton en betydligt äldre historia än så. Att springa ett lopp på 42 195 meter kallas för att göra en mara och kom enligt myten till för omkring 2500 år sedan när den grekiske soldaten Filippides sprang med ett budskap mellan de grekiska städerna Marathon och Aten. Den exakta längden på ett maratonlopp fastslogs på OS i London 1908, innan dess hade sträckan varierat mellan 40 och 43 km. Ett av världens största lopp hålls årligen i New York, men även Berlins maraton sägs vara ett prestigefyllt lopp.

Historia om motionslopp i Sverige och utomlands